Miljövänliga resor och semestrar blir alltmer populära, och många föredrar att kompensera sitt koldioxidavtryck när de flyger. Vi har sammanställt en praktisk guide som hjälper dig att få en mer ekologiskt ansvarsfull semester, oavsett om du väljer att åka på cykel- eller flygsemester.
Varför inte planera en europeisk tågsemester?
Om möjligt, bo på en plats som är miljömärkt eller har en tydlig miljöpolicy. Fråga researrangörer, hotell och campingplatser om företagets miljöpraxis.
Efterfrågan på miljövänliga semestrar kommer att öka som ett resultat av dina ansträngningar. Det är ett utmärkt alternativ för miljömedvetna resenärer, och det finns gott om underhållande saker att välja mellan. Att vandra eller paddla kajak i naturen kommer garanterat att bli en höjdare!
Ät mycket lokalt producerade, ekologiska och/eller vegetariska måltider.
Minska mängden hushållssopor. Har du möjlighet att återvinna dina sopor? Annars kan du ta med dig det och göra dig av med det på hotellet/campingen om det inte finns något sådant.
Om du kan, använd kollektivtrafik eller cykla.
Ekoturism och miljövänliga resor
Om du bryr dig om miljön när du är på semester finns det några saker att tänka på, oavsett var du befinner dig i landet eller världen. Att resa miljövänligt kan vara svårare och mer tidskrävande än hemma, men det går att göra. Att ta väl hand om dina transporter, ditt boende, din mat och dina aktiviteter är en viktig del av en hållbar semester.
Semester med tåg och buss
För en semester i Sverige är tågresor det mest miljövänliga alternativet. För att SJ ska vara miljövänligt måste det uteslutande använda el från vind- och vattenkraft. Det sker inga utsläpp av koldioxid.
Miljövänligheten hos tågresor i övriga Europa varierar stort. Ett av de mest avancerade länderna är Frankrike, medan andra förlitar sig på olja och kol eller dieselmotorer för att generera sin el. Där kan det vara det bästa alternativet att ta bussen. Tågsemestrar som är både miljövänliga och ekonomiska”
Det är bättre att ta bussen på semester än att ta bilen
Om du planerar en båtsemester ska du leta efter färjor som har en hög beläggningsgrad. En långsam färja är också ett bättre alternativ än en snabbfärja. Vissa snabbfärjor, som t.ex. sträckan Stockholm-Gotland, är mer förorenande än flygresor på samma sträcka.
Miljöpåverkan från stora passagerarfärjor (till destinationer som Finland, Estland, Polen och så vidare) är stor, även om de är att föredra framför flygresor.
Miljövänligare flygresor
Mer bränslesnåla motorer och lättare flygplan skapas regelbundet, vilket är ett gott tecken. Flygplan kan nu flyga rakare rutter genom att flyga över många nationers luftrum, t.ex. ”gröna landningar”, som inkluderar glidflygning den sista delen av resan”.
Även om flygresor inte är bra för miljön finns det ett växande antal mindre skadliga alternativ och några överväganden som du som resenär kan göra för att bli mer flygmedveten.
Lämna ett svar