Så här handlar du hållbart i jul!

Julen är en av de största högtiderna på året och det betyder att det är dags för julhandel! Många sveper med i glädjen av att julshoppa både till sig själv och sina vänner. Men i år ska det handlas hållbart. Det finns många saker du kan göra för att försäkra dig om att du handlar hållbart. Här kommer en guide till dig som vill göra en hållbar julshopping i år:

Vad är en hållbar julklapp?

En hållbar julklapp är en julklapp som du kan använda igen och igen. Ifall julklappen inte slängs bort efter bara en användning utan kan vara till nytta i flera år, då blir köpet mer hållbart. Hållbara julklappar är bra för miljön, och de är ofta mycket billigare än att köpa nya saker. För att köpa hållbara och miljövänliga julklappar finns det fler aspekter att tänka på. Se till att köpa lokalt! Köp från små butiker eller direkt från producenterna. Detta minskar transporter och paketering, båda miljöbelastande aktiviteter. Handla begagnat! Byt ut nya saker mot begagnade saker. Detta är bra för både plånboken och miljön. Tänk på behovet som fylls av din julklapp. Kanske behöver din kompis inte ett till mobilskal eller en ny tröja? Ju mindre du konsumerar, desto bättre är det för miljön!

Exempel på hållbara julklappar?

Det finns många olika slags hållbara julklappar att välja mellan. En hållbar julklapp behöver inte nödvändigtvis vara dyrare än andra julklappar, utan det handlar mer om att välja något som mottagaren verkligen kommer att uppskatta och ha glädje av under lång tid. Att framkalla foton att ge bort är ett exempel på en hållbar julklapp. Beroende på vilka foton du väljer kan det antingen bli en väldigt personlig eller väldigt rolig julklapp som kan uppskattas och behållas under flera år. Detta är ett julklappstips som passar alla budgetar, eftersom du själv kan välja hur många foton du vill framkalla. Genom att beställa på mobilen vilka foton du vill framkalla slipper du köra fram och tillbaka till butiken i onödan. På så vis sparar du på miljön och på dina pengar. Ett annat exempel på en hållbar julklapp är att ge bort en upplevelse. Att dreja, surfa eller rida islandshästar är två aktiviteter för både den lugna och den aktiva. Det blir en minnesvärd upplevelse som även är miljövänlig.

Hur handlar man mat hållbart under julen?

Det är viktigt att handla mat hållbart under julen, eftersom det är en tid på året då många människor slösar med mat. Det finns flera saker du kan göra för att handla hållbart:

-Köp bara det du behöver. Planera dina julmiddagar och se till att du inte köper mer mat än vad du behöver. Detta gäller både för ingredienser och färdigmatsprodukter.

-Välj rätt produkter. Köp lokala och ekologiska produkter när det är möjligt, eftersom de ofta har en mindre påverkan på miljön. Undvik produkter som innehåller mycket emballage eller som kommer från långväga resor.

-Laga mat från grunden. Att laga mat från grunden ger ofta bättre smak och är bättre för miljön, eftersom det minskar risken för matsvinn. Det tar dock oftast lite längre tid, så planera i god tid om du vill laga allt själv.

-Återanvänd rester. Se till att inte slösa med mat som blir över, utan använd den till nya recept eller frys in maten.

Gör en plan för mellandagsrean

Mellandagsrean är en av de största shoppingdagarna på året, och det är lätt att handla impulsivt och köpa saker du inte behöver. Men det går också att handla hållbart under mellandagsrean, och det finns faktiskt flera bra anledningar till att göra det. För det första sparar du pengar på saker du verkligen behöver, och för det andra minskar du din miljöpåverkan. Det är alltså win-win!

Först och främst, gör en lista på de saker du verkligen behöver innan mellandagsrean börjar. Detta gör att du inte handlar impulsivt och köper saker som du sedan ångrar. Se till att jämföra priser från olika butiker innan du handlar, så att du verkligen får det bästa priset. Titta efter erbjudanden som minskar din miljöpåverkan.

Varför bör man handla hållbart under julen?

Julen är en högtid då många handlar mycket och ofta onödigt. Därför är det viktigt att tänka på hur du handlar under julen, för att inte belasta miljön onödigt. Överkonsumtion är ett onödigt sätt att skada miljön på och det skadar även din ekonomi. Handla lokalt och second hand, så slipper du onödiga transporter och förpackningar. Köp ekologiska julklappar som inte innehåller skadliga kemikalier, och tänk på att återvinna alla förpackningar. Julen är en högtid då vi bör tänka på miljön, så gör ditt bästa för att handla hållbart!

Julen är en tid på året då det är lätt att konsumera mer av allt, från mat till julklappar. Genom att tänka igenom dina köp och hålla miljön i bakhuvudet så kommer även julens konsumtioner att bli mer hållbara.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla