Hur  lockar man till sig fjärilar och fåglar i sin trädgård?

fjärilar

Om du upplever att det enda sättet att få fjärilar i din närhet är att få dem i magen så kommer här några tips om hur du kan få både fjärilar och fåglar att söka sig till din trädgård. Om du inte ens upplever fjärilar i magen kanske du ska ta tag i det först. 

Färgglada blommor eller rutten frukt

Färgglada blommor eller rutten frukt

Fjärilar älskar färgglada, doftande blommor och kommer att lockas till din trädgård om du kan erbjuda massor av nektarrika blommor. En fjäril spenderar gärna hela sitt liv i en vindskyddad rabatt med mycket grönska. Vissa fjärilar föredrar mindre områden med blommor snarare än stora fält av blommor. 

Därför har du en fördel när du vill att de ska komma till din trädgård snarare än till den stora ängen i närheten. Om du inte har så många blommor i din trädgård som är lockande nog – eller du helt enkelt saknar gröna fingrar – finns det andra sätt att locka fjärilarna. Erbjud fjärilarna övermogen skivad frukt – gärna som precis passerat gränsen att duga som mänsklig föda. Det fungerar även med sirap. 

Olika storlekar och olika längd

Om du dock tror dig ha gröna fingrar och satsar på det där med blommor så försök få med många färger och välj växter av olika storlekar. På så sätt kan du locka in många typer av fjärilar. Tänk på att fjärilar inte gillar blommor som saknar nektar eller blommor som har dubbla kronblad.

Genom att inkludera blommor som är olika höga ökar du även dina möjligheter för att trädgården ska digna av färgprakt i luften. Fjärilar i det vilda fokuserar på blommor på speciella höjder och genom att ha blommor som växer på olika höjder kommer olika fjärilar att lockas till din trädgård. 

Ibland – trots alla dina ansträngningar att hålla din trädgård blommande och lockande sommaren igenom – kommer kanske fjärilarna att lysa med sin frånvaro. I så fall ska du satsa på frukttricket som vi nämnde ovan. Erbjud en kavalkad av halvt ruttna bananer, persikor och päron. Fjärilar älskar övermogna frukter då sockerarterna har utvecklats som mest i det stadiet av fruktens cykel. 

Konsten att locka fåglar

Att få fåglar att besöka din trädgård är betydligt enklare. Där ska du satsa på att införskaffa en fågelmatare för att locka fåglar till din trädgård. Du kan utöka möjligheterna genom att lägga till vattenbad och ha flera olika sorters frön och talg. På så sätt lockar du olika sorters fåglar som besöker dig av olika orsaker.  

En del fåglar kommer inte att besöka dig för att du har en fågelmatare, men alla fåglar behöver vatten, så glöm inte bort att ha det inslaget i din trädgård. Om du placerar fågelmaten nära något buskage kommer fåglarna att känna sig säkrare, eftersom vissa rovfåglar – som en sparvhök – annars kan ge sig på ett sårbart mål som en ätande småfågel innebär. 

En grundläggande fröblandning är bra att börja med, men andra specialiserade livsmedel kommer att dra fler fåglar till din trädgård. Det är därför bättre att du experimenterar dig fram med olika livsmedel – som olika ostsorter. Du ser helt enkelt vilka fåglar som lockas av olika livsmedel och därmed får du reda på hur du ska locka just de fåglar du gärna vill se i din trädgård. Därefter har du en underbar plats, full med underbara fjärilar och fåglar.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *