Detta bör man veta om den svenska lånemarknaden som konsument

Att teckna upp sig på ett lån är oerhört vanligt och under livets gång så är det inte helt omöjligt att man hinner teckna upp sig på en hel del olika lån. Oavsett om du är intresserad av att teckna upp dig på ett lån för att köpa en bostad eller för att skjuta till kapital till finansieringen av en ny bil så finns det några saker som är bra att ha koll på.

Den svenska lånemarknaden av idag erbjuder oss konsumenter med en lång rad olika alternativ när det kommer till hur man vill gå till väga vid tecknandet av ett lån. Oavsett vilken typ av lån du är intresserad av att teckna så bör man alltid genomföra ett lån mot en bakgrund av kunskap. 

Dessutom så bör man alltid tänka på att låna till någonting som är värdeskapande eller absolut nödvändigt och inte för att ha råd att konsumera eller att boka en stor resa. I den här texten kommer du att kunna ta del av tips och information kring saker som rör den svenska lånemarknaden som du sedan förhoppningsvis kan använda dig av för att säkerställa ett så gott utfall på ditt lån som möjligt. 

Två typer av långivare

Även om vissa personer har möjlighet att teckna upp sig på lån via fackförbund och liknande så har de allra flesta svenska konsumenter två valmöjligheter när det kommer till tecknande av lån. Man kan antingen välja att vända sig till sin bank, någonting som är mycket populärt. Svenskarna har i regel en väldigt god uppfattning om sin bank och det är många som väljer detta på grund utav att det är ett smidigt alternativ. Det går också att vända sig till fristående långivare i form av låneföretag, någonting som i vissa fall kan leda till att man blir erbjuden en marginellt bättre ränta.

Vilken av dessa man väljer är någonting som man själv behöver ta ställning till individuellt. För vissa så är tryggheten och det familjära som banken erbjuder väl värt att betala lite extra för, medans andra sätter en hög premie på att få så låg ränta som möjligt. 

Vikten av att göra en jämförelse 

På grund utav att det finns så många olika långivare att välja bland samt att räntorna hos dessa kan variera en del är det oerhört viktigt att man gör en jämförelse. Oavsett om man är intresserad av att teckna ett mindre billån eller ett lån på 600 000 så är en jämförelsesida det allra bästa sättet att gå tillväga för att hitta ett lån som passar väl in på ens behov. 

Dessa jämförelsesidor har blivit en ovärderlig resurs att använda sig av som konsument och det är det absolut bästa sättet att lyckas filtrera igenom all den reklam som tyvärr är vanligt förekommande. Dessutom så riskerar du inte att missa något erbjudande när du använder dig av en lånjämförelse. 

Snabbt om kreditupplysningar

En kreditupplysning är en rapport som en långivare kan beställda från ett kreditupplysningsföretag. Allt som oftast så använder man sig av Upplysningscentralen (UC) för detta. En kreditupplysning tas för att ge långivaren i fråga en uppfattning kring hur det hade varit att låna ut pengar till en person. Här flaggas saker som ärenden hos kronofogden och betalningsanmärkningar, vilket kan göra det svårt att bli beviljad på ett lån. 

Det går också att teckna lån utan UC, men för detta så behöver man vända sig till fristående långivare. Banker har som praxis att alltid ta en kreditupplysning. Lån utan kreditupplysning kan göra det möjligt för fler människor att bli beviljade lån, men dessa för också med sig högre räntor. 

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla