De största städerna i Sverige

Största städerna i Sverige

Du har förmodligen koll på några av Sveriges största städer så som Stockholm, Göteborg och Malmö. Men Sverige består av många städer som faktiskt rymmer många tusen invånare. Det kan vara bra att känna till flera av Sveriges städer och nedan kommer du att få veta mer om några olika städer att ha koll på.

Största städer syftar i detta fall på befolkningsmängd. Men det kan egentligen innefatta en mängd annat så som yta, makt eller något annat.

Sverige stad

Sverige stad

Vilka som är de största städerna kommer inte förändras inom de kommande åren. Ser du på listor över “Sveriges största städer 2021” och “Sveriges största städer 2020” så ser dessa listor snarlika ut. Men det kan givetvis ändras i framtiden. Göteborg är till exempel en stad som växer mycket snabbt.

Sveriges 10 största städer

Nedan följer en lista på de 10 största städerna i Sverige:

 1. Stockholm
 2. Göteborg
 3. Malmö
 4. Uppsala
 5. Västerås
 6. Örebro
 7. Linköping
 8. Helsingborg
 9. Jönköping
 10. Norrköping

Sveriges största stad

Den största staden är kanske föga förvånande Stockholm. Det är Sveriges huvudstad och runt 1,5 miljoner människor bor i och runt staden och därtill verkar det som att Stockholm kommer att fortsätta bli större. Vissa tror att det kommer på över 2 miljoner personer i Stockholm om endast ett par år. Allt fler flyttar in till huvudstaden både i takt med att Sverige har fått fler människor, men också från andra orter i Sverige.

Några saker att göra i Stockholm är:

 1. Besöka ett av alla spännande museum
 2. Gå på Skansen
 3. Strosa runt i Gamla Stan
 4. Ta Djurgårdsfärja
 5. Se Kungsträdgården
 6. Shoppa loss på Drottninggatan

Sveriges näst största stad

Sveriges näst största stad

Göteborg kammar hem en andraplats när det kommer till folkmängd. Det bor i runda slängar 500 000 personer där.

Det är många som har flyttat till Göteborg de senaste åren och staden har växt rejält. För tjugo år sedan var befolkningen ungefär en fjärdedel av vad den är nu och staden satsar dessutom fortfarande på att växa och kommer förmodligen dubbla sin befolkning de kommande åren.

Sveriges tredje största stad

Malmö ligger på tredjeplats och har ca 300 000 invånare. Storstaden är kanske främst känt för ikonen Zlatan Ibrahimovic och passagen till Danmark. Detta är en populär plats för unga och medelåldern är låg jämfört med andra delar av landet. Dessutom bor det människor från hela världen här vilket gör att det finns en spännande kultur och mycket god mat.

Sveriges fjärde största stad

Den fjärde största staden i Sverige är alltså Uppsala för här bor det omkring 120 000 personer. Det är kanske inte så konstigt när man ser hur populärt Uppsala universitets campus är. Uppsala lockar till sig massor av studenter varje år som vill bo och studera där. Det är en riktig studentstad med många barer, kårer och även mycket spex.

Några saker att göra i Uppsala är:

 1. Gå på Uppsalas konstmuseum
 2. Promenera längs kanalen
 3. Se den vackra domkyrkan
 4. Shoppa second hand
 5. Äta billig gatumat

Sveriges femte största stad

Västerås kvalar in på listan som en av Sveriges största städer. Något som gjorde att Västerås på allvar började växa och många flyttade dit är alla företag och industrier som öppnade där. Där finns också många teknikföretag. I staden ligger även Mälardalen Universitet som har många studenter med bland annat en populär teknisk inriktning. Västerås är bland annat känt för att H&M grundades där.

Sverige städer

Sverige städer

Det är svårt att göra en lista på Sveriges 100 största städer för då blir befolkningsantalet så lågt. Vi har helt enkelt inte så många stora städer i Sverige. Det går att finna topp 50-listor och på plats 50 ligger Kungälv med 24 000 invånare. Andra som kvalar in på topp 50-listan är Gävle, Trollhättan, Östersund samt Lidköping.

Många städer i Sverige är väldigt fina och har en rik historia. Just på grund av att vi har haft fred så länge så har många vackra städer växt fram. Flera städer har dessutom en äldre stadskärna eller ett “gamla stan” som är värt att kika på. Det brukar även finnas en liten kyrka och kanske ett kommunhus eller stadshus som kan vara värda ett besök.

Alla största städer i Sverige är inte nödvändigtvis de finaste, utan det kan vara roligt att utforska mindre städer också.

Sveriges städer storlek

Om du söker på “Största städer Sverige” eller “Sverige största städer” kommer du märka att vissa av storstäderna är störst även till ytan. Det är faktiskt så att sett även till area är Stockholm, Göteborg och Malmö topp tre. Det kan förklaras av att det bor så mycket folk där. Det leder även till att ytan expanderar och vi bygger hus och lägenheter som sträcker sig allt vidare.

Om du vill ha tips på en stad att besöka kan Sigtuna vara ett alternativ. Sigtuna räknas som en av Sveriges äldsta städer och har dessutom flera mysiga små gator att strosa igenom. Det ligger fint vid vattnet och du kan äta både god lunch och middag där. Det är absolut värt ett besök.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla