Bra saker att veta och tänka på innan man tecknar upp sig på ett lån

Om du går i lånetankar så är du långt ifrån ensam. Varje år så tecknar svenska folket upp sig på hundratusentals olika typer av lån. Det kan handla om allting från att behöva extra kapital för att kunna finansiera ett köp av en bostad, till att man behöver en extra liten skjuts för att ha råd med en renovering.

Men om man går i lånetankar så är det samtidigt inte helt ovanligt att man känner en del stress och oro kring detta. Oavsett vilken typ av lån som man tecknar upp sig på så är det ett stort finansiellt åtagande och ingenting som man kan ta lättvindigt på. Man behöver därför se till att man har bra koll på bitarna för att säkerställa ett så bra resultat som möjligt.

Bank eller privat långivare?

Idag så är det inte bara banker som erbjuder möjligheten att teckna upp sig på ett lån, utan det finns även en uppsjö av olika låneföretag som erbjuder olika villkor till kunder. Många väljer dock att gå till banken på grund utav att det finns en relation sedan tidigare. Vad du själv väljer är helt och hållet upp till dig att besluta kring. Det är dock väl värt att notera att vissa långivare ibland kan erbjuda marginellt bättre villkor än en bank, någonting som leder oss in på nästa stycke.

 

Vikten av att göra en jämförelse

Det är oerhört viktigt att man gör en jämförelse av olika långivare, oavsett vilken typ av lån som man ska teckna upp sig på. Även om man självklart kan klicka sig runt från hemsida till hemsida så är det mycket smidigare att använda sig av en jämförelsetjänst såsom LoanScouter. Där kan man snabbt skaffa sig själv en bra överblick kring vilka lån som finns att välja bland och kan därefter också välja det förmånligaste för ens egen situation. Detta är ett ovärderligt verktyg att använda sig av och kan komma väl till pass när man ska teckna ett lån.

 

Viktigt att ha i åtanke

Det finns några saker som är extra viktiga att ha i bakhuvudet innan man tecknar upp sig på ett lån. Den första frågan man bör ställa sig själv är helt enkelt: behöver jag verkligen teckna upp mig på ett lån? Det finns en gyllene regel inom privatekonomi som stipulerar att man aldrig bör ta ett lån för att konsumera. Det finns dock vissa situationer där ett lån kan vara en resonabel idé sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Det kan handla om värdeskapande renoveringar, eller så behöver man köpa en bil för att kunna pendla till arbetet.

Om man har bestämt sig för att ett lån är den bästa lösningen för ens situation så är det väldigt viktigt att man sätter sig ner och räknar på hur kostnaderna hade sett ut med avbetalningarna. Genom att säkerställa att man har möjlighet att betala av lånet som villkoren i det stipulerar så kan man vara säker på att man gör ett finansiellt klokt beslut när man tecknar ett lån.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla