Vågsurfa

Drömmer du om att stå upp på en våg och surfa in under tuben, våg efter våg. Något som var otänkbart för flera år sedan är nu fullt möjligt i Sverige, eller nästan fullt möjligt.

Det kan knappast undgått någon att vågsurfing är en trend som funnits ett tag i Sverige, vilket vi svenskar bara trodde var möjligt på Hawaii eller Kalifornien.

Går det att surfa i Sverige?

Går det att surfa i Sverige?

Det går utmärkt att vågsurfa i Sverige och att surfa på bra vågor till och med. Det började så smått på 80 talet av en del entusiaster och ryktet spred sig snabbt. Idag finns flera kända platser runt vår kust som lämpar sig väl. Runt Stockholm är kanske Torö det mest kända och i Skåne finns det runt hela kusten och upp längs västkusten.

Det är vinden som bygger upp vågorna och det kräver en längre sträcka öppet hav. Ju starkare vind och längre sträcka vågorna byggas upp desto större blir vågorna. Idag finns det flera surfskolor för nybörjare och det går att ta kurser runt om där man börjar under lämpliga förhållanden och går igenom allt från grunden. Det är bra att ta hjälp i början, inte minst av säkerhetsskäl, men du får också ut så mycket mer av det.

Utrustning du behöver för att surfa

Utrustning du behöver för att surfa

Som nybörjare börjar man med lite större och stabilare surfbrädor och ofta med en mjukare yta som gör att det är lättare att stå upp på. Brädan har också en fångrem om du trillar, vilket du gör ofta som nybörjare, så finns brädan i närheten. Eftersom det är lite kallare i Norden, är det nödvändigt att också använda en våtdräkt.

Många tror att surfing bara handlar om balans. Det är viktigt med balans men många andra saker är ännu viktigare. Kanske viktigast av allt är tajming och att kunna läsa av vattnet och vågorna. Att förstå hur vågen kommer att bryta och sedan vara på rätt plats och fånga vågen är något du lär dig med tiden.

Det vanligaste är att börja på långgrunda sandstränder där botten är lite mjukare och inte så mycket sten och klippor. Väl ute i vattnet sitter eller ligger du på brädan och väntar in vågorna. Det gäller att våga göra som på casinoburst.com och helt enkelt se efter något som är värt att våga satsa på. Sedan börjar du paddla in mot land, vågen hinner ifatt dig och ger fart in.

Då gäller det att du reser du dig jättesnabbt. Det låter enkelt i teorin och kanske lite svårare i praktiken, eftersom det kräver mycket övning. Du kommer råka ut för en del fall, men inget går upp emot att se leendet på den som fångar sin första våg och surfar in till stranden. Efter det är det en del som fastnar direkt och det blir en hel livsstil.

Surfa utomlands

Om du börjar i Sverige eller utomlands på en semester spelar egentligen mindre roll. Men söderut får du ett varmare klimat och kanske fler och bättre vågor. Idag kan du ta lektioner per timme, eller varför inte åka på ett surfläger. Det finns nämligen sådana surfläger på de flesta kända surfplatser runt om i världen.

Ofta är också allt inkluderat och det är möjligt att åka som allt från nybörjare till betydligt mer avancerad surfare. Ni bor tillsammans och på dagarna tar instruktörerna ut er till de bästa surfplatserna. De känner till vilka platser som erbjuder de bästa vågorna för dig, beroende på vind, säsong och kunskapsnivå.

Det är också en trygghet att gå genom någon som har lokalkännedom. Ställen som är mycket populär idag för surf och surfläger är Frankrike, Portugal, Marocko och Spanien. Vill du däremot åka länge bort till varmare vatten är Costa Rica och Bali bra ställen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *