Att vara värd eller värdinna för en nyårsmiddag kan kännas som en överväldigande uppgift. Det är mycket som ska fixas, inte enbart själva maten utan också städning och dekorationer. Nedan följer några enkla tips för att underlätta för dig och göra denna nyårsafton till den bästa hittills.

Förbered så mycket som möjligt

Det är viktigt att du handlar det du kan i god tid. Köp så mycket råvaror du kan som kan frysas eller med långt utgångsdatum. Drycker som vin, öl och mousserande drycker håller sig länge, så du kan absolut köpa detta minst en månad i förväg. Du kommer tacka dig själv när du ser köerna för att handla under mellandagarna.

En och annan nyårsdekoration kan du fixa långt innan den stora kvällen. Både ballonger och girlanger kan du köpa online året runt. Du slipper att stressa dagarna innan och du får en bra överblick över vad och hur mycket som behövs. När det kommer till dekorationerna är det dock en bra tum-regel att sparsamt ofta är bättre. Dina gäster är där för att träffa dig, och dekorationerna är bara ett plus i kanten.

Mat

Till förrätt tipsar jag om en klassiker som aldrig går ur tiden – Toast Skagen! Detta är en enkel, snabb, för att inte nämna god, förrätt. Dina gäster kommer älska denna tidlösa förrätt, och du behöver inte spendera så mycket tid i köket. Problemet är att du behöver handla själva skagenröran ganska nära inpå själva dagen, då den inte har så lång hållbarhet. Om du vill slippa detta kan du göra en egen skagenröra. Då köper du ingredienserna i förväg och rör ihop röran dagen innan eller samma dag. Har du tillgång till färska räkor är det optimalt.

Till varmrätt rekommenderar jag en lite mer nytänkande rätt, en pizza bianca. Här kan du involvera gästerna och de får själva bestämma vad de vill ha på pizzan. Du kan erbjuda toppings såsom löjrom, champinjoner och Serrano skinka, vilket gör att det känns lite lyxigare. Om du vet att det kommer finnas barn på denna middagsbjudning är detta även enkelt att modifiera för att passa alla åldrar. Du kan köpa majoriteten av ingredienserna åtminstone en vecka på förhand, vilket är en fördel.

Till efterrätt är vi tillbaka på en klassiker igen, nämligen en pannacotta. Det roliga med pannacotta är att du får mycket konstnärlig frihet med den, men den är i grund och botten mycket enkel. Om du inte gillar frukt kan du göra en chokladpannacotta, och om du gillar frukt kan du experimentera friskt med olika smaker. Du kan också göra denna efterrätt ännu enklare; det finns färdiga pannacotta-blandningar där du bara tillsätter vispgrädde. Här behöver du dock tänka på att pannacotta behöver tid för att stelna, så gör den gärna dagen innan.

Fyrverkerier

Nyårsafton och fyrverkerier är så tätt förknippade att det är svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget. Men, på senaste åren har det blivit mer och mer uppmärksammat hur dåligt det är för vår omgivning ur flera olika perspektiv. Dels mår inte miljön bra av all plast som finns i våra fyrverkerier, och dels lider våra djur. Men det finns saker du kan göra. Det är dock viktigt att du kommer ihåg att från och med 2019 måste du ha tillstånd för att skjuta fyrverkerier från en pinne.

Till att börja med kan du leta efter fyrverkerier utan plast. Du kan även höra dig för om några av dina grannar vill gå ihop och tillsammans kan ni köpa färre fyrverkerier som ni kan njuta av tillsammans. Håll även utkik efter EU-märkningen på fyrverkeripjäser, eftersom EU har väldigt strikta lagar kring vilka kemikalier som får användas. Detta hjälper dock inte djuren. Om du vill hjälpa djur och natur ännu mer så bör du skippa de klassiska fyrverkerierna helt och istället investera i rislyktor. Dock är det viktigt att du köper rislyktor som är tillverkade av nedbrytbara material och inte metall, så naturen kan ta hand om dem.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *