Bästa tipsen för pensionssparande

Att pensionsspara kan verka långt fram i tiden för de allra flesta. Men faktum är att ju snabbare tar beslut om hur ditt pensionssparande ska vara, desto bättre blir det för dig i längden. Det bästa tipset för pensionssparande är enkelt; börja tidigt. Ju tidigare du börjar, ju snabbare bygger du upp en buffert och på så sätt behöver du heller inte spara lika mycket varje månad i takt med att åren går. 

Som ung kan du dessutom ta större risker i samband med att placera pengar till pensionen i aktier och fonder. Detta eftersom du har tid på dig att tjäna ihop pengarna igen om det skulle gå illa. 

Dock säger alla studier, experter och böcker samma sak när det kommer till aktiesparande; Det är alltid tiden, inte timing som är nyckeln till framgång. Börsen går upp och ner, men den stiger alltid i längden och med ränta på ränta-effekten är ett långt och lugnt sparande i fonder ett väldigt bra komplement till din tjänstepension.

Alla som arbetar i Sverige betalar tjänstepension. Hur mycket beror på vad du har för lön. Med allmän pension och tjänstepension får man ungefär 60-80 % i snitt av lönen i pensionen, beroende på hur länge du jobbar och hur inkomsten sett ut under hela arbetslivet 

Tre etablerade tips att spara på 

  • Investeringskonto, ISK
  • Kapitalförsäkringen
  • Amortera på bolån

När du funderat igenom hur du ska göra med din pension kan du i lugn och ro sätta dig och spela lite online casino för att koppla av och tänka på annat. 

Tips på roliga spel

Siffran som nämndes ovan med 60-80 % beror dock på vem man frågar. Pensionsmyndigheten nämner den men andra uppgifter pratar att man sällan får ut mer än 50-60 % av sin förra lön i pension, utan ett privat pensionssparande. 

Även om det är långt fram i tiden att tänka på pensionen för alla under 50 ungefär, så är det ändå läge att börja ta reda på saker när man klivit över 30. Eftersom pensionssparandet är en lång process där många bäckar små är det som leder fram till en bra pension är det bra att börja i tid. 

Det är också värt att vara medveten om att alla avbrott i arbetslivet påverkar pensionen negativt. Att ta ett sabbatsår och flytta till Australien, backpacka i Asien eller bygga en skola i Amazonas är alla äventyr som sätter färg på tillvaron och livet. Men väljer man att göra det när arbetslivet är i full gång så ska man vara medveten om att det påverkar pensionen negativt. Detta eftersom tiden man är borta inte ger någon inkomst och därför inget tillskott till din tjänstepension. 

Lita inte på uppstickare

Utöver tipset att börja i god tid så är det näst viktigaste, skulle vi säga, att inte ta risker och låta nya privata aktörer sköta ditt pensionssparande. Lita på de stora, trygga bankerna och pensionsfonderna som funnits i alla år. Visst, ingenting är säkert här i livet, förutom döden brukar man skämtsamt säga, men det är absolut inte att rekommendera att skriva över sina pensionspengar till uppstickare i branschen utan erfarenhet. 

Det finns tyvärr alltför många historier om företag som poppar upp från ingenstans och säljer pensionssparande och pensionsförsäkringar och som sedan visar sig vara rena bluffen. Ge inte dessa personer chansen att blåsa dig på din pension. Välj trygga, stabila, alternativ som funnits med länge och har en stark historik. Detta minskar risken avsevärt. 

Att ha sitt pensionssparande i aktier och fonder

Några nyttiga tips för att pensionsspara är att minimera avgifterna för din tjänstepension. Många olika säljare och företag vill sälja på dig komplement till pensionen men var alltid försiktig med att hoppa på detta då dessa säljare tjänar på dig. Varje liten procent är de tar, är pengar från dig som du hade kunnat njuta av på ålderns höst istället. Med ränta på ränta blir dessa små procentsatser stora summor i längden. 

Ta aldrig för stora risker

Tänk noggrant igenom din risknivå. Att ha dina pensionspengar i fonder är attraktivt för många och det kan slå riktigt väl ut. Men det är lätt att bli girig och satsa allt på ett kort, någon som man tror kommer vara bra för alltid. Men världen är en komplex plats att bo på. Mellan varven kommer det som inom finansvärlden kallas för en svart svan. Något som man absolut inte hade kunnat förutse. 

Pandemin covid-19 var en svart svan. Den kom från absolut ingenstans och lamslog hela världen under flera års tid. Dessutom sker andra saker mellan varven som får kraftig inverkan på världsekonomin. It-kraschen, Lehman Brothers 2008, covid och nu senast Rysslands intåg av Ukraina har alla haft enormt stor påverkan på världsekonomin. 

Därför är det bra att inte ha lagt alla pensions-ägg i samma korg, även om det kan verka vattentätt för stunden. Ingen vet vad framtiden har att erbjuda eller vilka svarta svanar som kommer framöver, så ta inga stora risker med dina pensionspengar. Investera gärna, men gör det med balanserad portfölj i flera fonder/investmentbolag och se till att aldrig vara beroende av att behöva ta ut alla pengar med kort varsel. Om börsen faller 25-30 % på några dagar eller veckor, vilket har hänt och kommer hända igen, är man otroligt sårbar om man behöver pengarna i just de läget.  

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla