Används miljövänliga material i våra plagg?

Bild på miljövänliga material

Naturliga och syntetiska fibrer används båda i tillverkningen av kläder och andra textilier. Kläder positioneras ofta som hållbara eller miljövänliga alternativ på marknaden. Hur är det med deras miljöpåverkan? Se vad som annars finns tillgängligt genom att klicka här.

Bomull

Bomull

växer på buskar och är en generellt sett motståndskraftig gröda som är känslig för torka, kraftigt regn, kyla, insektsangrepp och sjukdomar. Bevattning behövs ofta för att tillgodose bomullsväxternas vattenbehov.

Dessutom behandlas bomull ofta för att undvika skadedjur och ogräs. Detta leder till att bekämpningsmedel tränger igenom ekosystemen via vatten, mark, luft och livsmedelskedjor, vilket leder till långsiktiga och långtgående konsekvenser som inte är omedelbart märkbara.

Ekologisk bomull

Detta odlas utan användning av bekämpningsmedel eller gödningsmedel som är skadliga för miljön. Ett överflöd av hjälpsamma små djur och insekter kan trivas i jorden tack vare en välbalanserad blandning av växter och naturliga gödningsmedel.

Det är mindre sannolikt att skadedjur skadar växterna om deras naturliga rovdjur har en hälsosam livsmiljö där de kan trivas. Det krävs dock bevattning i samma mängd som i konventionellt jordbruk.

Utbildningsprogram för jordbrukare

Detta erbjuds av Better Cotton Initiative (BCI). Det finns fördelar med att använda BCI-bomull, men det innebär inte att bomullen är certifierad ekologisk. Jordbrukarna får lära sig att använda mindre vatten och bekämpningsmedel i sina jordbruksmetoder. Arbetsförhållanden och barnarbete är några av de sociala frågor som tas upp av BCI.

linodling

De regioner med vått och kallt väder är de bästa platserna för linodling. Skadedjursinsekter är inte vanliga här. Som ett resultat av detta behöver grödorna mindre näringsämnen för att växa och frodas. Herbicider används dock ibland vid icke-ekologisk odling.

Linfibrerna finns i linplantans stjälk och måste smältas innan de kan absorberas. Fält- eller daggrävning är den vanligaste och minst ekologiskt destruktiva tekniken för att smälta lin. Eftersom det vatten som återstår efter anaerob nedbrytning innehåller syreförbrukande föreningar är detta en mindre önskvärd metod för bearbetning av lin.

Hampa

Hampa, liksom lin, är en växt som kan odlas i kallare klimat. Det är möjligt att odla hampa utan användning av bekämpningsmedel, herbicider eller gödningsmedel. Tack vare sitt omfattande rotsystem är det mindre sannolikt att växtens jord sköljs bort av vind- och vattenerosion. Hampa kan planteras på samma mark år efter år eftersom den berikar jorden. Därför är hampa en av de bästa fiberersättningarna som finns. Liksom lin är hampa också lätt absorberbar.

Så vilket material ska du köpa för att vara miljövänlig?

Så vilket material ska du köpa för att vara miljövänlig?

Vissa råvaror är bättre än andra, men för att ett plagg ska vara hållbart konstruerat räcker det inte att fibrerna är ekologiska eller tillverkade av hållbara råvaror för att det ska betraktas som sådant.

Det krävs många produktionsförfaranden innan fibrerna kan omvandlas till färdiga kläder, och dessa steg använder mycket resurser. För att tillverka kläder måste man först spinna fibrerna till garn, sedan väva eller sticka garnet till tyg och slutligen färga, behandla och sy ihop tyget. Miljömärkta kläder är den enklaste metoden för att verifiera att nya kläder har skapats enligt högsta standard i varje steg av processen. Håll utkik efter GOTS, Svanen och Good Environmental Choice!

Du kan aldrig göra fel när du köper begagnade kläder. Miljöeffekten av ett plagg minskar med 65 procent om det bärs tre gånger längre. Därför är det också nödvändigt att ta hand om våra befintliga kläder och laga dem om de går sönder.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla