5 spartips som också gynnar miljön

Visste du att det finns många sätt att spara pengar och samtidigt bevara jordens resurser? Det är ju fantastiskt nu när vi är på väg in i en lågkonjunktur och elpriserna är skyhöga! Du behöver varken gå runt i ett kolsvart hem eller övergå helt och hållet till en vegansk kost för att spara pengar och gynna klimatet. Faktum är att det ofta är de små omställningarna som gör störst skillnad.

Vi har samlat de fem spartips vi anser brukar fungera bäst för de flesta. Fem tips som också hjälper dig att leva en mer hållbar livsstil och därmed gynna miljön i det långa loppet. Men om du känner att du redan har försökt allt och att det fortfarande inte räcker, kan det vara värt att be om hjälp. 

Du kan till exempel kontakta din bank och be dem förlänga återbetalningstiderna för dina skulder eller undersöka dina möjligheter till ett nytt lån för att finansiera dina utgifter innan löning. Ett sms lån med utbetalning dygnet runt kan till exempel vara precis vad du behöver om du inte får ekonomin att gå ihop. Men då gäller det såklart att du är medveten om riskerna.

  • Shoppa med tygpåsar istället för plastpåsar

Det är nog inte någon som missat att priset på plastpåsar stigit under de senaste åren. Det går inte riktigt att säga emot, eftersom de är några riktiga miljöbovar. Dessutom är det lätt att ersätta dem med tygpåsar. Se till att du alltid bär med dig en tygpåse i jackfickan, eller lägg fram den på morgonen när du brygger ditt morgonkaffe så att du kommer ihåg den när du går hemifrån.

Men hur mycket kan du egentligen spara genom att ersätta plastpåsarna med en tygpåse? Låt oss säga att du köper en plastpåse varje dag under ett år. Då räknar vi inte endast plastpåsarna du köper när du handlar mat, men också de du köper när du shoppar kläder och andra saker. Om varje påse kostar 3 kronor, hamnar du på 1095 kronor på ett enda år! Snacka om att du hade kunnat lägga de pengarna på något mycket roligare.

  • Sänk temperaturen när du tvättar

Svenskar tvättar kläder i genomsnitt 200 gånger per år. Och det råder såklart ingen tvekan om att vi måste tvätta oss. Men om du inte bor i en lägenhet utan har egen tvättstuga kan det kosta riktigt mycket pengar, inte minst i och med de extremt höga elpriserna. För att inte tala om den miljöpåverkan som elförbrukningen medför. Så vad kan du egentligen göra för att både spara pengar och hjälpa miljön när du tvättar dina kläder?

Det enklaste och mest effektiva sättet att tvätta mer hållbart att sänka temperaturen. Det mesta blir rent även när du tvättar det i lägre temperaturer. Se dock till att tvätta kläderna i varma temperaturer då och då för att undvika mögel i tvättmaskinen.

  • Använd vattenkokaren så mycket som möjligt (på rätt sätt)

Har du en vattenkokare hemma lönar det sig att använda denna så mycket det bara går! Faktum är att vattenkokare kan vara både otroligt klimatsmarta och kostnadsbesparande, förutsatt att de används på rätt.

För att dra nytta av fördelarna med den magiska vattenkokaren ska du endast koka så mycket vatten som du faktiskt behöver. Om du kokar en önskad mängd vatten med vattenkokaren kan du spara väldigt mycket el eftersom koktiden reduceras extremt. Sedan ska du säkerställa att du endast kokar vattnet till rätt temperatur. Du hör själv hur onödigt det är att koka vattnet till 100 grader om du inte behöver en högre temperatur än 70 på vattnet.

  • Dra ut laddare du inte använder

Ett av de absolut största misstagen som många hushåll tyvärr gör är att låta laddare förbli i sina uttag även när de inte används. Nu är laddare inte de främsta elslukarna, men det är ändå onödigt att ha dem inkopplade i vägguttag när de inte används.

Förutom att du kan spara lite el årligen är laddare faktiskt en brandfara. USB-laddare kan nämligen utsättas för överhettning och vid vissa situationer kan battericellerna explodera eller börja brinna. Även om det sällan resulterar i en farlig brand, är det onödigt att låta kontakten förbli i när du laddat klart.

  • Duscha kortare tid

Du behöver inte duscha i evigheter för att bli ren. Försök istället att tvätta och schamponera med vattnet avstängt och skölj sedan ur. Visst finns det inget skönare än en varm dusch efter ett träningspass eller en hård dag på jobbet, men att låta varmvatten rinna i 20 minuter är fruktansvärt onödigt och dåligt för såväl plånboken som för miljön.

Visste du att du kan spara 60 liter vatten bara genom att förkorta tiden du duschar med 5 minuter? Eller att en minut varms dusch motsvarar en hel dags elförbrukning för belysning i ett hushåll med tre personer? Med några små justeringar i din vardag kan du sålunda göra väldigt stor skillnad.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla